10月21日 金曜日

たけしのニッポンのミカタ

テレビ東京 夜10時から

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甘酒/ Amazake-sweet sake (Japanese hot drink for winter)

    I and my brother like Amazake.

 

 

 

Every winter, we always make Amazake.

 

 

 

Put a pot on the wood stove.

 

 

 

Pour some water on the pot and later add koji and mix sometimes.

 

 

 

Koji is a same ingredient of Sake.

 

 

 

Amazake does not have an alcohol.

 

 

 

Amazake means sweet sake.

 

 

 

Add some sugar later...

 

 

 

We put a koji and sugar randomly,

 

 

 

therefore, the flavor varied on a moment-to-moment basis.

 

 

 

One time it was so delicious, other time it had a sloppy flavor.

 

 

 

I miss the smell of Amazake.

 

 

 

私と兄は甘酒が大好きだ

 

 

 

毎年冬になると甘酒を作っては よく飲んでた

 

 

 

薪ストーブに鍋を置いて、水を入れ 麹を入れる

 

 

 

たまにかき混ぜて、そのうち砂糖を入れる

 

 

 

毎回適当な分量で作っていたので 味も毎回ばらばらだった

 

 

 

あるときはとても美味で またあるときはとても味気ない

 

 

 

ここでは甘酒の匂いさえ懐かしい

 

 

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コメント: 1
  • #1

    Brion (月曜日, 23 7月 2012 04:12)

    Hi there! This post couldn�t be written much better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him. Fairly certain he�ll have a good read. Thank you for sharing!